
Статьи
|
Тропічна тіляпія в Україні
Журналист: Петро Осипенко Дата: 11.04.2009 Прочитано: 10278

У США пішли ще далі. Тут спеціально для рибництва був виведений гібрид, так звана “тіляпія червона”, який невимогливий до утримання та швидко росте. У Росії підсобні рибницькі господарства промислових підприємств, де технології вимагають великий охолоджувальний водообіг, теж збирають “урожай” тіляпії для реалізації членам колективу.
В Україні є 13,5 тис. га водоймищ-охолоджувачів. За радянських часів були спроби ввести в їх аквакультуру “переселенців” з теплих вод інших частин світу. Проте далі експериментів справа не пішла. І на сьогодні ретрансформація перспективних видів риб залишилася тільки в експериментах науковців. В тому числі, і у питаннях рибництва тіляпії.
Та якщо рибу навіть спеціально не годувати, а утримувати тільки на природному кормі, тіляпія може “давати урожай” в межах 1 тонни живої ваги з гектара.
До речі, тіляпію можна вирощувати і у садках та басейнах спільно з коропом. Адже при цьому риба харчується екскрементами коропа, наростами на стінках. І тим самим очищає воду, покращує гідрохімічний режим. Можна вирощувати тіляпію і у ставках. Правда, при цьому слід пам’ятати, що період з температурою води вище 23°С повинен бути не менше 4-х місяців (характерний температурний режим для південних областей України). При температурі 10-12°С риба гине. Тому на холодний період маточне та ремонтне поголів’я потрібно тримати у басейнах з підігрівом води.
Отже Україна має 13,5 тис. га водоймищ-охолоджувачів. З кожного гектара водного дзеркала можна виловити щонайменше 1 тонну тіляпії. Оглядаючись на те, що заморожене філе тіляпії на споживчому ринку перебуває в середній ціновій категорії, не важко підрахувати економічну вигоду від введення риби в аквакультуру. Тим більш, що вона стає все популярнішою в меню ресторанів (про харчові цінності тіляпії розказано нижче).

Тіляпія невимоглива до навколишнього середовища не тільки як американський гібрид. Практично, усі її види можуть розмножуватися та розвиватися у прісній, солонуватій і навіть морській воді. А також, не дивлячись на те, що вона – тропічна риба, може нормально жити при досить широкому діапазоні температур (від 10 до 45°С). Витривала ця риба і до заниженого вмісту кисню у воді. І хоча тіляпія за типом життя придонна риба, в разі потреби може підніматися ближче до поверхні водойми і дихати, самостійно збагачуючи воду повітряними бульбашками кисню. А ще риба витримує кислотність до 4,5 рН.
Найбільшу цінність для рибництва мають види, що відносяться до роду Ореохроміс. Це мозамбікська, нільська тіляпії, тіляпія ауреа і, звичайно, американський гібрид – “червона” тіляпія. Завдяки своєму червоному кольору тіла, риба користується підвищеним попитом на споживчому ринку.
На відміну від багатьох інших видів риб, у тіляпії самці крупніші від самок. Причина криється в тому, що в оптимальних умовах самки статево дозрівають вже у віці 3-4 місяці. І в подальшому здатні нереститися кожні 25-35 днів. Тобто, 10-12 разів на рік. А при такому інтенсивному розмноженні більша доля енергії, що виробляється в організмі, витрачається не на ріст самої самки, а на формування та дозрівання ікри.
Тіляпії легко розмножуються у ставках, басейнах, садках і акваріумах. З огляду на перспективність розведення риби у фермерському рибницькому господарстві на півдні України, зупинимось на особливостях розмноження у ставку.
Для введення тіляпії в аквакультуру потрібно мати нерестовий ставок з пісчаним ложем. Його зарибнюють маточним поголів’ям з розрахунку 25-30 самок і 12-15 самців на 1000 м2. Самці риють гнізда діаметром 35 см і глибиною 6 см, куди самка відкладає 75-250 ікринок, а потім збирає їх ротом, де і відбувається запліднення: протягом 3-5 днів іде ембріонний розвиток. При виношуванні потомства в ротовій порожнині, личинки вилуплюються на 5-ту добу, початок їх виходу – на 11 добу, закінчення – на 16 добу після нересту. Нерестова температура рівна 27°С.
Саме виношування самкою ікри в природних умовах – досить цікаве явище. Інкубація в роті проходить завдяки “жувальним” рухам щелеп. При цьому самка перемішує ікру та обгортає її киснем. Під час виношування ікри самка не їсть. А тільки личинки покидають рот, у неї знову починає зріти ікра для наступного нересту. В промислових умовах, коли ембріони вирощуються у спеціальних ємностях, їх з рота риби забирають вже на п’яту добу. У цьому випадку інтервал між нерестами скорочується до 20 діб. Відібрані у самок ембріони розміщують в інкубатори місткістю 1 л (типу апарату Вейса). Там личинки спливають. А коли переходять до прийняття зовнішньої їжі, їх розміщують у лотки ємністю 80 літрів.
У зв’язку з наведеною особливістю тіляпії, самців і самок варто вирощувати окремо. Є також ефективні способи отримання тільки самців, що економічно вигідно – вони ростуть більшими. Цього можна досягти генетичним шляхом, схрещуючи особини різних видів. Так, наприклад, при схрещуванні самок нільської тіляпії з самцями мозамбікської або ауреа, в потомстві можна отримати 80-90 відсотків самців. Іншим способом є згодовування молоді протягом приблизно трьох тижнів корму, що має у собі чоловічі статеві гормони тестостерон або метилтестостерон.
При умові утримання тіляпії в ставку, для отримання більшої кількості самців рекомендують мати 2-3 види плідників.
Рибопродуктивність тіляпії
В промислових умовах, коли молодь утримується в садках чи басейнах, її вагою до 1 г на 1 куб. м садять 10-20 тис. екземплярів. При вазі від 1 до 10 г – 2 тис. При такій щільності мальки набирають 10 г за 1-1,5 місяці. Товарною тіляпія вважається при масі 250 г і більше. Таку вагу риба нагулює приблизно за 6 місяців.
Як правило, тіляпію вирощують разом з іншою рибою. А в полікультурі її рибопродуктивність може сягнути і 50 ц/га.
В монокультурі середня рибопродуктивність тіляпії низька. Проте при посиленій годівлі можна досягти і 10-25 ц/га.
Смакові якості тіляпії
М’ясо тіляпії має високий вміст білку і низький – жирів. Текстура м’яса середньої щільності, має приємний смак без специфічного “рибного” запаху. За смаком приготовлене м’ясо схоже на курятину, через це рибу іноді називають “водяне курча”.
Проте шкіра тіляпії може надавати страві гіркуватий присмак. Через це її знімають, готуючи філе до заморожування. М’ясо готується усіма способами, призначеними для риби. Готову страву подають під різними соусами.
Харчова цінність мяса тіляпії (на 100 гр):
- Ккал – 98;
- жир – 2,4 гр;
- білок – 18,5 гр;
- кальцій – 52 м.гр.
Глосарій
За загальнодержавною Програмою розвитку рибного господарства України на період до 2010 року.
Аквакультура - розведення та вирощування риби та інших водних живих ресурсів у спеціальних штучних умовах або визначених для цього рибогосподарських водних об'єктах.
Ретрансформація - природне або штучне відтворення/поновлення (розмноження, переселення, акліматизація тощо) чисельності риби та інших водних живих ресурсів, яка зменшується у процесі їх використання чи природної смертності.
Рибальство (підгалузь рибного господарства) – промисел риби та інших водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об’єктах.
Рибне господарство - галузь економіки, завданнями якої є вивчення, охорона, відтворення, вирощування, використання риби та інших водних живих ресурсів, їх вилучення (вилов, добування, збирання) та переробка з метою одержання харчової, технічної, кормової, медичної та іншої продукції для задоволення потреб населення.
Рибництво (підгалузь рибного господарства) - розведення та вирощування риби та інших водних живих ресурсів у спеціально створених штучних умовах або визначених для цього рибогосподарських водних об'єктах;
Рибогосподарське підприємство (рибницьке, рибальське, рибопереробне) - суб'єкт підприємницької діяльності, основними видами діяльності якого є вилов (збирання), відтворення, вирощування, переробка риби та інших водних живих ресурсів і продукції з них, а сума, одержана від її реалізації або її окремого виду, перевищує 50 відсотків загальної суми валового доходу підприємства.
Улов - обсяг вилученої риби та інших видів водних живих ресурсів у кількісному чи ваговому виразі.
Петро Осипенко, www.spil.ucoz.ua
Дополнительно по данной категории
![]() | 30.07.2013 - Скалярия Манакапуру в открытом травнике |
![]() | 15.11.2010 - Рожденные в США (и Мексике), техасские цихлиды, Herichthys cyanoguttatus |
![]() | 11.07.2010 - Апистограмма, вынашивающая мальков во рту |
![]() | 08.06.2010 - Апистограмма бабочка |
![]() | 17.03.2010 - Инкубатор для икры цихлид |
![]() | 07.01.2010 - Снижение агрессии у африканских цихлид |
![]() | 09.12.2009 - Астронотусы в аквариуме |
Нет комментариев. Почему бы Вам не оставить свой?
Вы не можете отправить комментарий анонимно, пожалуйста войдите или зарегистрируйтесь.