Aquasys - удобрения нового поколения
Украинский форум аквариумистов

Здравствуйте, гость ( Вход | Регистрация )

> Обмежувач креветок :), Не дамо їм вистрибувати з акваріуму
mrMad-Cat
сообщение 18.11.2009, 16:09
Сообщение #1

Свой на Aquafanat.com.ua
Из: Истра
Украина Украина
Благодарности: 1580 раз(а)

Русская версия статьи: тут

Передісторія:
Пів року тому тримав черрі у акві без кришки, половину з них знайшов засушеними біля акваріуму... Але то вже забулося... Кришку після того зробив.

Пару днів тому прокинувся, о 9 у мене у акві якраз вмикається світло. Підходжу до столу де вона стоїть, а на столі стрибає креветка. І це при тому що у мене на акваріумі кришка, а ззаду усі дірочки закриті сіткою. Як я виявив пізніше, між боком кришки є невеличка щілинка, у декілька міліметрів. Там якраз починає свій рух течія фільтру. Ось мабуть креветка піднялася наверх, злякалася чогось і стрибнула вверх + інерція течії...

Коротше мораль:
Креветки стрибуні, та ще й які. smile.gif

Оскільки планую запустити креветок у ще один маленький акваріум, на цей раз без кришки, вирішив зробити огорожу. Ось як я її робив:

Матеріали та інструмент:
Прикрепленное изображение

- пляшка пластмасова, або і 2 з гарними плоскостями
- лезо будівниче
- ножиці
- маркер тонкий
- лінійка
- куток (для заміру кутів)
- суперклей
- спирт для зачистки від маркера та від клею яким була приклеєна етикетка на пляшці + знежирення місць слеєння

Процес:
1. Вже не раз багато хорошого було сказано у бік пластикових пляшок. Це справді ідеальний матеріал для домашніх саморобок.
Необхідним було мати кусок прозорого пластику, але гладкий без всяких узорів. У моєму випадку це була моршинська старого зразка (зараз вони роблять не такі).
Чим більше літраж - тим довшу смугу пластику ми отримаємо, правда мені вистачило однолітровки на мої 25 сантиметрів довжини. Я вирізав центральну рівну частину - вийшла така собі труба.

2. Розрізав пополам щоб розвернути у лист пластику. Дуже важливо розрізати рівно, щоб потім не було проблем з кутами та нерівностями.

3. Розвернув пластик та розпрямив лист. Це справа не з легких. Можна руками гнути. Я прилаштувався упирати його у стіл у протилежно до вигину сторону та тиснути і вести далі, як тісто розкатуємо. При правильному тиску пластик вирівнюється майже ідеально. І не пробувати вирівняти його праскою! А то я спробував...

4. Вирівняв краї - під лінійку прочертив маркером лінію та обрізав по ній усе зайве.

5. Поміряв лінійкою та представив собі які смужки можна вирізати з цього листа пластмаси. У моєму випадку, та і вам так десь раджу, я вирішив що потрібно 4 смужки, нижня частина кожної повинна бути 0,5 см, після чого починається згин під кутом 30 градусів шириною 3 см. Таким чином загальна ширина смужки виходить 3,5 см. З одної моєї пляшки виходить 3 смужки по 3,5 см у ширину. Тож мені довелося порізати ще одну пляшку.

6. Загнув нижні частини по 0,5 міліметрів на кожній смужці. Для цього дуже зручно під лінійку провести лезом по пластику – навіть зовсім незначна подряпина лезом полегшує процес згинання у сторону подряпини у декілька разів та ще й дає змогу зробити цей згин рівномірним.

7. З'єднання цих смужок - найскладніше завдання. Мені довелося згадати геометрію: косинус, тангенс, рівносторонні трикутники, арктангенс. Короче вирішивши тригонометричну задачку отримав значення кута зрізу кожної смуги при моїх умовах (кут 30 градусів нахилу та 3 сантиметри висота стрічки). Вийшло 49 градусів, тож вам не доведеться вирішувати smile.gif

Довші смужки - фронтальна та задня, тому, щоб вони краще виглядали, я загнув під кутом 49 градусів їх краєчки (загинав знову за допомогою подряпин лезом), а у коротших смужок (бокових) якраз цей кут відрізав.

Кути вимірював спеціальним інструментом, залишився зі школи, куток він називається по-моєму. Робіть це уважно, щоб міряти саме те що треба.
В результаті смужки поєднуються між собою саме цими краєчками приклеєними до коротких смуг суперклеєм. Клей що на фотці, до речі, виявився дуже класним - на відміну від «моменту», він діє миттєво та у тюбику його дуже багато, що зазвичай рідкість.

Клею наносити треба дуже мало, просто добре його розмазати по поверхні усього загнутого кутика і щільно придавити на декілька секунд.
Пальці я таки склеїв. Один так приклеївся, що я з ним 10 хвилин бігав поки лезом не відрізав від смужки. То ж обережніше.

У моєму випадку, довгі смужки були трошки закороткі (на міліметрів 8, з кожної сторони по 4), то ж загин кутиків я робив не від нижнього загину, а на 5 міліметрів вище.

8. Для надійності по кутках конструкцію можна закріпити маленькими пластинками пластику та суперклеєм, але перед тим треба перевірити чи нормально вона вам пасує на акваріум, бо у випадку без закріплення залишається гарний люфт у декілька міліметрів для закріплення конструкції. Це корисно якщо ви трохи прорахувалися и конструкція вийшла завузенька, як у мене вийшло smile.gif

9. Підпасовуємо готову конструкцію, робимо вирізи для проводів та шлангів у тому місці де це потрібно.
При бажанні можна пофарбувати.

9. Насолоджуємося smile.gif
Мені дуже подобається. Думаю креветки не вистрибнуть. Кут нахилу 30 градусів якраз те що потрібно – і не стирчить і не біля води.

ЗІ: повинен сказати, що думав що зробити цю конструкцію буде легше, ніж вийшло на справді. Ідеї приходили по ходу, бо на початку була лише загальна ідея і нічого конкретного. Дуже багато помилок зробив у розрахунках кутів тому спочатку викинув 2 пляшки.
Тепер перед вами готове рішення.

Надихаємося та робимо краще smile.gif

Сообщение отредактировал mrMad-Cat - 12.12.2009, 23:48

--------------------

Детальніше про мене та мої акваріуми - у моєму форумному профілі.

0
Вставить ник
+Цитировать сообщение
2 страниц V  < 1 2
Ответов (20 - 32)
АнЮтА
сообщение 19.11.2009, 9:04
Сообщение #21

Aquafanatic
Из: Кривой Рог
Украина Украина
Благодарности: 6106 раз(а)

может это какая-то разновидность пистии)

--------------------
Вставить ник
+Цитировать сообщение
mrMad-Cat
сообщение 19.11.2009, 11:01
Сообщение #22

Свой на Aquafanat.com.ua
Украина Украина

Aleksandra, нет это не она. у меня такая тоже была - у нее корни короткие а листья более длинные и мягкие.

То про что мы говорим помоему это:
Limnobium laevigatum
Лимнобиум побегоносный
(Лимнобиум левигатум)

--------------------

Благодарности:
Вставить ник
+Цитировать сообщение
Aleksandra
сообщение 19.11.2009, 11:53
Сообщение #23

Аквариумист
**

Благодарности: 69 раз(а)

mrMad-Cat, так я специально фото и вставила, чтоб видно было, что не она rolleyes.gif

Вчера весь вечер рылась в инете в поисках этого чуда. Тоже думала про Limnobium laevigatum, но он напоминает водяные лилии из прудов. И листья у него крепкие, жесткие в форме сердечка. А ваше растение смотрится нежнее. Хотя...
Может выставить рослинку на опознание? Думаю, всем кто собирается завести креветок будет полезно узнать. blush.gif

--------------------
Если хочешь быстро расти, не злись, когда тебя поливают.

Сказал Помидорный Куст, увидев ведро с удобрениями:)

Благодарности:
Вставить ник
+Цитировать сообщение
mrMad-Cat
сообщение 19.11.2009, 12:09
Сообщение #24

Свой на Aquafanat.com.ua
Украина Украина

Aleksandra, это оно 90% smile.gif листья очень толстые, до пол саниметра, напоминают сердечки. Длинные корни, очень длинные. И напоминает лилии. Просто на той фотке оно уже подъедено креветками smile.gif

--------------------

Благодарности:
Вставить ник
+Цитировать сообщение
Aleksandra
сообщение 19.11.2009, 12:19
Сообщение #25

Аквариумист
**

Благодарности: 69 раз(а)

Вот и отлично. Тогда, надеюсь, когда я обустрою домик для своих креветок, вы со мной поделитесь. Не безоплатно, конечно blush.gif

--------------------
Если хочешь быстро расти, не злись, когда тебя поливают.

Сказал Помидорный Куст, увидев ведро с удобрениями:)

Благодарности:
Вставить ник
+Цитировать сообщение
mrMad-Cat
сообщение 19.11.2009, 12:37
Сообщение #26

Свой на Aquafanat.com.ua
Украина Украина

Aleksandra, отдам даром smile.gif Оно так растет что я уже начал его выбраковывать и выкидывать. За неделю в два раза вымхивает.
Я месяц назад на рынке купил 3 кустика а сейчас их уже штук 15-20.
Хотя надо узнать сначала что интересное живет у вас smile.gif
Только давайте не будем засорять эту тему - создадим новую или уйдем в приват.

--------------------

Благодарности:
Вставить ник
+Цитировать сообщение
mrMad-Cat
сообщение 11.12.2009, 16:08
Сообщение #27

Свой на Aquafanat.com.ua
Украина Украина

Уже почти месяц прошел как я использую этот ограничитель. Должен сказать что не думал что он будет таким удачным.
Во-первых сидит очень плотненько - не слитает.
Во-вторых при необходимости очень удобно и быстро снимается, потирается тряпочкой от пыли и т.п.
Ну и главное - ни одна креветка не выпрыгнула, и это при том что у меня их там сейчас 14 штук в 7 литрах и еще 11 малявок.

Так что если у вас нету крышки и переодически находите засушенные трупуки - советую задуматся над идеей.

--------------------

Благодарности:
Вставить ник
+Цитировать сообщение
mrMad-Cat
сообщение 12.12.2009, 23:49
Сообщение #28

Свой на Aquafanat.com.ua
Украина Украина

Вышел официальный перевод: http://www.aquafanat.com.ua/pages-view-217.html
Все москаликам туда smile.gif

--------------------

Благодарности:
Вставить ник
+Цитировать сообщение
arelav
сообщение 13.12.2009, 20:27
Сообщение #29

Aquafanatic
Из: Киев, Соломянка
Украина Украина
Благодарности: 23429 раз(а)

Повыбрасывайте эти плавучие растения, если хотите, чтобы питания хватало другим видам... Те водоплавающие жрут просто как не в себя, поэтому так быстро и плодятся...

--------------------

Благодарности:
Вставить ник
+Цитировать сообщение
mrMad-Cat
сообщение 13.12.2009, 20:43
Сообщение #30

Свой на Aquafanat.com.ua
Украина Украина

arelav, их креветки любят подгрызать smile.gif Не один раз замечено.
Та и нравятся они мне smile.gif Так что не выкину smile.gif Я их просто очень резко прорежаю - вот на фотке это уже крайний вариант. Все что крупное -к идаю в общую акву где рыбки тоже подъедают с радостью - потом выкидываю. Тем более за уровнем удобрений я слежу и СО2 подаю. А остальные растения там всеравно слишком примитивные.

--------------------

Благодарности:
Вставить ник
+Цитировать сообщение
миша сумы
сообщение 25.5.2010, 10:30
Сообщение #31

Свой на Aquafanat.com.ua
Из: Сумы
Украина Украина
Благодарности: 962 раз(а)

привет всем у меня мхи тоже лопали покуда не узнал что они обожают капусный лист немного провареный
Вставить ник
+Цитировать сообщение
mrMad-Cat
сообщение 25.5.2010, 18:50
Сообщение #32

Свой на Aquafanat.com.ua
Украина Украина

миша сумы, вообще они мхи не едят а чистят и расправляют листики. А вот капусту, кабачек и прочее действительно едят. Но давайте не будем офтопить.
А по кормлению креветок я даже статью написал: Кормление креветок

--------------------

Благодарности:
Вставить ник
+Цитировать сообщение
Timos
сообщение 17.12.2010, 17:33
Сообщение #33

Новенький на форуме
*
Из: Киев
Украина Украина
Благодарности: 50 раз(а)

Цитата(Aleksandra @ 18.11.2009, 22:41) *
Что за растение? Как называется?

Это Лимнобиум

А креветки похоже не только умеют прыгать, но и лазят по воздуху.
В 200 л аквариуме у меня прикреплен отсадник для мальков. Борта его выше уровня воды на 2 см. Постоянно нахожу в нем креветок. Позавчера всех выловил и вернул в аквариум. Вчера, смотрю, снова пять штук перелезли.
Я понимаю, что в отсаднике лучше. Там корм постоянно, свежая водичка, врагов нет. Но нельзя же так наглеть smile.gif

Сообщение отредактировал Timos - 17.12.2010, 17:34

--------------------
Всё будет ХОРОШО!

Благодарности:
Вставить ник
+Цитировать сообщение

2 страниц V  < 1 2
Теги
Нет тегов для показа