Частина 2. Вибір акваріума
Написанно seronja, 10.3.2012, 1:57
Розміри
Більшість видів мушлевців Танганьїки можна вирощувати в достатньо малих акваріумах. Тут важливіша площа дна ніж об'єм чи висота. Враховуючий той факт що мушлевці в більшості тримаються придонних слоїв води на висоті акваріума можна зекономити.
Мій акваріум (на фото внизу) має такі розміри: 45 x 24 x 16 см і на мій погляд висота в 16 см є більш ніж достатньою - риби (тріо Lamprologus Ocellatus) рідко допливають вище середини, хіба під час годівлі. Мушу сказати що вибір саме такого розміру акваріуму був більше спонтанним(давно хотів банку від ADA а тут знижка на Акварії) ніж зваженим і я не рекомендував би брати такий малий розмір. Не зважаючи на те що особливих проблем я не помітив, доля того що їх (проблем) не було припадає на удачу
Якби я вибирав акваріум зараз, роміри мабуть були б 50 x 30 x 20 (висота) см. Його площа достатньо велика для тріо оцелятусів чи пари Neolamprologus Brevis а вага та розмір достатньо малі щоб поміститись на робочому столі чи тумбі. Якщо місце дозволяє - акваріум 60 x 40 x 25(висота) буде чудовим вибором для більшості мушлевців. Ще раз наголошую що мова йде саме про видові акваріуми; успішне співіснування кількох видів в таких розмірах є практично не реальним. Надалі я буду вважати самі такі (неправильні, панорамні) пропорції акваріума.
В загальному, я раджу перед купівлею акваріума добре прочитати про темперамент, поведінку та територіальність виду який ви обрали - зокрема внутрішньо-видову агресію. Якщо 4-5 хвостів Neolamprologus Multifasciatus, будучи стадною рибою, будуть спокійно вживатись в акваріумі 50x30 то з пятірки Lamprologus Ocellatus вже за кілька тижнів залишиться тільки 2-3. Створіть тему на форумі перш ніж купляти обладнання та риб і вам обов'язково допоможуть.
Відкритий чи закритий
Обирати вам. Особисто я вважаю що акваріум з малою висотою (припустимо 50 x 30 x 20) не буде виглядати гарно якщо на нього одіти кришку. В даному випадку я прихильник відкритих акваріумів, незважючи на всі додаткові проблеми які ідуть з ними в придачу(швидше випаровується вода, пилюка на поврехні води тощо).
Крім того, що (як на мене) закритий акваріум буде виглядати набагато гірше - доглядати за ним також буде важче. Після того як я запустив свій перший відкритий акваріум і придбав довгий пінцет та пипетку я чути більше не хочу про акваріумні кришки. В будь-який момент можна залізти в акваріум і зібрати залишки корму, чи поправити кмінчик який неправильно лежить: це дуже зручно.
Усі решту фактори, такі як колір силікону і прозорість скла залишаю на ваш розсуд
Частина 1. Плюси та мінуси
Написанно seronja, 10.3.2012, 0:58
Перед тим як завести маленький акваріум з мушлівцями на робочому столі потрібно добре зважити всі плюси та мінуси. На мою думку маленькі (нано) акваріуми не такі стабільні та вимагають від власника більшої дисципліни (підміни, годівля).
Плюси акваріумів з малим об'ємом легко перерахувати:
- мала загальна вага та розміри дозволяють розмістити його чи не будь-де -- робочий стіл, журнальний столик і т.ін.
- не висока ціна самого акваріума та обладнання (фільтр, обігрівач, освітлення)
- можливість додавати усілякі корисні вітамінні та мінеральні додатки без удару по бюджету
- відносна простота в обслуговуванні
А от з мінусами не все так просто. Почну з загальних:
- такий обєм досить швидко забруднюється, з чого виходить наступних два пункти
- підміни треба робити часто (у мене раз на 5 днів) та досить педантично. Одна дві пропущені підміни можуть принести дуже багато проблем та й на здоров'я риб позитивно точно не вплинуть
- годувати варто акуратно та не перегодовувати; в ідеалі малими порціями кілька разів на день
- залишки їжі та екскременти бажано підбирати одразу після годівлі (тут маю підмітити що це не так накладно як здається, враховуючи площу які потрібно прибрати)
- доливати випарувану воду доведеться часто (раз в день чи через день)
Також є мінуси специфічні для танганійських цихлід. Більшість мушлевців територіальні і кількість риб яких можна "запхати" буде досить мала. Для прикладу в акваріум з розмірами дна 50 x 30 можна поселити максимум тріо (самець та дві самки) Lamprologus Ocellatus або пару бревісів. Про гарну колонію рибок чи утримання кількох видів разом і мріяти не варто.
Варто звернути особливу увагу на агресію (внутрішньо видову в нашому випадку). практично усі риби з озера Танганьїка територіальні, а територіальність означає агресивність. Якщо п'ятірко молодих оцелятусів в перші дні буде мирно існувати разом - то вже через кілька тижнів вони почнуть жорсткі "розборки" та будуть виганяти слабших в кутки (чи просто виштовхувати вверх акваріума). Якщо вчасно не помітити це та не прийняти міри (пересадка в інший акваріум слабшого) все можете закінчитись плачевно.
Частина з мінусами вийшла більшою не через те що мінусів більше ніж плюсів, ні в якому разі. Навпаки - доглядати та спостерігати за таким акваріумом дуже цікаво та, якщо не дуже лінуватись - просто. Спробую розповісти про це в наступних постах.
P.S. Сподіваюсь наступні пости будуть менш філософськими та більш констурктивними

Чатина 0. Передісторія
Написанно seronja, 10.3.2012, 0:48
Я вже 2 місяці досить успішно (як на мене) утримую тріо Lamprologus Ocellatus 'Gold' в акваріумі з досить незвичним для цього типу риб розміром: 45 x 24 x 16 см -- всього 17 літрів. Про успішність цього акваріуму говорить той факт що обидві самки вже встигли віднереститись і порадували мене майже 30-ма мальками. В цьому блозі хочу спробувати поділитись власним досвідом з утриманням мушлевців (і тільки мушлевців) в таких маленьких об'ємах, може комусь це буде цікаво чи/та корисно.
Важливе попередження: я повністю новачок в утриманні танганійських цихлід і описані мною підходи та методи не обовязково вірні . Все написане в цьому блозі варто сприймати через призму здорового глузду.
Частина 0. Передісторія
Слово цихліда довший час асоціювалось у мене з величезними акваріумами в яких плавають 30-ти сантиметрові астронотуси. Якось читаючи форуми я натикнувся на згадку про мушлевців з танганьїки і тут "остапа понесло" Передивившись сотні відео, мільйони фото і перечитавши "всі інтернети" вирішив -- хочу. Потім дав поправку на реальність (зйомна квартира з частими переїздами, не велика кількість вільного місця) і почав шукати види які підходять для маленьких акваріумів. Вибір тоді пав на Altolamprologus Compresseiceps 'Sumbu' Shell, але в наявності їх в Україні не знайшов. Потім ще кілька разів вибирав між сімілісами, мультифасціатусами та оцелятусами і якось випадково зупинився на останніх, про що далеко не шкодую.
Довго сумнівався чи не перетвориться мій проект у гетто для рибок, але історії успіхів на закордонних форумах переконали що варто пробувати. Кінцеву крапку поставив сайт якогось "ненашого" дядка на ім'я Frank Mueller та його
Далі буде.
P.S. Величезна подяка пану Андрію "navy" за допомогу. Без його порад було б дуже складно.
в Частина 2. Вибір акваріума